Smakelijke hotspots voor globetrottende fijnproevers 

Travel - Hotspots - smakelijk

Op de bonnefooi of liever goed voorbereid op vakantie? Reizen is hoe dan ook ontdekken, met alle zintuigen open. Leer die andere cultuur ook kennen met je smaakpapillen! Wij selecteerden alvast 8 ultieme culinaire adressen voor wereldse smaakervaringen.

 

Travel - Hotspots - Tel AvivOntbijt met shakshouka op maat in Tel Aviv

ISRAEL // Inmiddels heb je vast al shakshouka op een westers eetcafemenu zien staan, misschien heb je het zelfs al thuis gemaakt; het is een van die onweerstaanbaar lekkere Midden-Oosterse gerechten die de sprong naar de internationale food scene hebben gemaakt. Maar wat maakt shakshouka eten in Israel zo bijzonder? De vele jaren van liefde, toewijding, experimenteren en bijschaven die hebben geleid tot het huidige resultaat. Als je shakshouka eet op locatie, proef je niet gewoon gebakken eieren met kruidige tomatensaus, Spaanse peper en ui maar ervaar je een complex culinair traject. In de meeste recepten wordt Spaanse peper en komijn gebruikt, maar daarna lopen de versies uiteen. Sommigen houden het eenvoudig met enkel zout, peper en misschien wat kaneel, anderen trekken alles uit de kast met gerookt paprikapoeder, karwijzaad en zelfs harissa. En dat is het mooie: ondanks al deze smaakvariaties is en blijft het een shakshouka, mits hij wordt gebakken in een gietijzeren pan en geserveerd met een homp brood om de saus op te dippen. In de bruisende uitgaans- en restaurantwereld van Tel Aviv zijn overal smakelijke versies van shakshouka te vinden, bijvoorbeeld met aubergine of tofoe in plaats van eieren, of met meer traditionele toevoegingen als kipshoarma en hummus, of geitenkaas en salami. Een van de beste plekken voor shakshouka in Tel Aviv is de Shuk ha’Carmel, het paradijs voor foodies. Hier biedt restaurant Shukshuka maar liefst negen variaties op dit ontbijtgerecht, bijvoorbeeld met gehaktballetjes, Marokkaanse tonijn of versies voor vegetariers en vegans. Shakshuka geeft je energie en dat heb je wel nodig voor een dag in Tel Aviv.

In de zon bij Shukshuka, Shuk ha’Carmel, Tel Aviv.


Travel - Hotspots - ItaliëGeniet op een terras met zeezicht in Positano van spaghetti alle vongole

ITALIE / Aan de kust van Amalfi, waar de zon schittert op het kristalheldere water en op grillig gevormde rotsen bij pittoreske baaien, waar pastelkleurige dorpjes tegen de bergwanden zijn gebouwd, omringd door citroenboomgaarden en wijngaarden in terrasbouw, daar ligt de kuststad Positano, verbleekt in de zon, met karakteristieke steile straten, chique winkels en uitstekende restaurants. De plaatselijke keuken is gebaseerd op eenvoudige technieken en verse, plaatselijke ingredienten. Spaghetti alle vongole is een volmaakt voorbeeld hiervan. Nergens beleef je la dolce vita beter dan op het terras van een restaurant in Positano met een bord vol van deze pasta met schelpen en een glas frisse witte wijn erbij: een perfect evenwicht tussen land en zee, karakteristiek voor deze plek, en ook perfect tot besluit van een zomermiddag aan het water.

In Positano, of elders aan de kust van Campania.


Travel - Hotspots - SingaporeMaak vieze handen met authentieke black pepper crab in Singapore

SINGAPORE // Restaurant Longbeach in Singapore (op vier locaties in de stad) is naar verluidt de plek waar in 1959 black pepper crab is bedacht: dubbelgewokte krab met zwarte en witte peper, oestersaus, knoflook, gember, koriander en Spaanse peper. De authentieke versie wordt hier nog steeds geserveerd, maar is behoorlijk aan de prijs. Goedkoper maar nog steeds heel goed is de black pepper crab in het aloude restaurant Eng Seng. De rij zwelt aan vanaf 17.00 uur dus je zult behoorlijk wat geduld moeten hebben. En als je krab wordt opgediend, lijkt hij opgevist uit de olie, maar met de smaak is niks mis. Dus tast toe met beide handen. Boeken is mogelijk op specifieke data, voorafgaand aan een kwartaal. Noteer de datum in je agenda en bel dan snel het restaurant. Succes!

The Old Biscuit Mill, 375 Albert Rd., Woodstock. 


Travel - Hotspots - New YorkDe geboorteplaats van de Reubensandwich, een begrip in New York

VS // Katz’s Deli in New York is omstreeks 1888 opgericht en heeft sindsdien een van de beste sandwiches ter wereld geperfectioneerd. Nergens smaakt die beter dan bij Katz met zijn ouderwetse interieur, waar verwachtingsvolle klanten samendrommen en waar de wand volhangt met ingelijste foto’s van beroemde gasten. Maar de echte ster is de rijkelijk met cornedbeef belegde sandwich van vers roggebrood, vergezeld van Zwitserse kaas, zuurkool en frisse Russische dressing. Voor dit vorstelijke broodje zul je even in de rij moeten staan, maar tijdens het wachten kun je uitgebreid mensen kijken, altijd leuk in NYC.

De beste Reubensandwich proef je op de historischelocatie van Katz’s Delicatessen, 205 E Houston St., New York.


Travel - Hotspots - HongarijeVerdrijf je honger met Hongaarse langos

HONGARIJE // Langos wordt wel de Hongaarse versie van de pizza genoemd. Het is gefrituurd platbrood van deeg met yoghurt en zure room of melk in plaats van water. Langos wordt meestal geserveerd met zure room, kaas en knoflookboter maar er zijn nog veel meer variaties en toppings, zoals gegrilde worst, Spaanse peper, paprika, tomaten en uien. Er zijn allerlei plekken waar je langos kunt proeven. In Boedapest bakt het kleine Retro Langos Bufe, een kiosk die nog uit het communistische tijdperk dateert, tot in de kleine uurtjes langos met allerlei vullingen, van kool en hotdogs tot atomtamadas (‘atoomaanval’) met pittige pepers, ham, kaas, worst en rode ui; een probaat middeltje om een kater te voorkomen. Doordeweeks is deze tent tot twee uur geopend en in het weekeind tot zes uur.

Bij Retro Langos Bufe, Bajcsy Zsilinszky ut, Arany Janos metro, Boedapest.


Travel - Hotspots - KyotoBeleef het verfijnde ritueel van een kaiseki-maaltijd in Kyoto

JAPAN // Verfijnde kookkunst en mooi opgemaakte borden in restaurants met Michelinsterren zijn aan de orde van de dag in Japan, maar kaiseki staat eenzaam aan de top. Een kaiseki-maaltijd kan makkelijk tienduizenden yen (honderden euro’s) kosten maar is het zeker waard. Bij kaiseki gaat het niet alleen om een maaltijd maar ook om smaak en presentatie; kaiseki is de verwezenlijking van Japanse omotenashi – ‘welgemeende gastvrijheid’. De kok wil met zijn kookkunst een waardig eerbetoon aan de gast brengen. Het is een exquise uiting van de Japanse culinaire vaardigheid, achting en appreciatie, iets wat je in elk geval eens in je leven moet hebben meegemaakt. Kyoto is de geboorteplaats van kaiseki, hier worden deze buitengewone maaltijden geserveerd in een ryokan (een traditionele herberg met tatamimatten in de kamers). Elke chef-kok bereidt kaiseki net weer anders want de maaltijd is niet alleen een artistieke expressie maar maakt ook optimaal gebruik van seizoensproducten; daarom zul je nooit twee eendere kaiseki-maaltijden voorgezet krijgen. Er zijn echter wel een paar regels die de kok volgt (we zijn per slot van rekening in Japan). De volgorde van gangen ligt min of meer vast: na een voorafje met sake volgen een gekookt of gestoofd gerecht, sashimi, hassun ofwel een expressie van wat het seizoen te bieden heeft, een gegrild gerecht en rijst. Dit schitterende menu wordt bekroond met een dessert en afgesloten met een matcha-theeceremonie. Trek een hele dag uit om rustig te genieten van deze belevenis en laat de kok merken dat je zijn verfijnde spijskeuze zeer apprecieert.

Bij Kyoto Kitcho Arashiyama, 58 Sagatenryūji Susukinobabachō, Ukyō-ku; of Gion Karyo, 605-0074 prefectuur Kyoto.


Travel - Hotspots - KaviaarSpeel de miljonair met kaviaar in Moskou

RUSLAND // Wie iets exclusiefs, luxueus en duurs wil eten, komt algauw uit op kaviaar. De kuit van de Iraanse belugasteur wordt voor astronomische prijzen verhandeld en brengt al snel zo’n € 35.000 per kilo op. De eerste keuze dus van steenrijke jachteigenaars maar een beetje buiten het bereik van gewone stervelingen. Wil je toch genieten van kaviaar, dan is een redelijker geprijsde uitspatting de kaviaarproeverij met rode pannenkoekjes bij Cafe Pushkin in Moskou. De combinatie van weelde uit de tsarentijd en een mooie selectie van zalm-, marene-, steur- en belugakaviaar is redelijk behapbaar voor circa € 200 (plus drankjes). Wat de drank betreft: er is uiteraard champagne, maar veel Russen drinken het liefst Belugawodka bij hun kaviaar.

In Cafe Pushkin, 26A Tverskoy Boulevard, Moskou.


Meer wereldse restaurants

Lonely Planets’ boek ‘Ultieme culi bestemmingen’

Uitgeverij KOSMOS € 29,99