4 recepten om je vingers bij af te likken…

Smaakvol - taarten - koekjes

Mede door het succes van het tv programma  ‘Heel Holland bakt’ zijn we allemaal weer volop aan het bakken geslagen. Maak de winter maanden en de feestdagen extra gezellig door veel lekkers op tafel te zetten. Vergeet gevuld speculaas, de boterletters en kerstkransen en verras jezelf, je vrienden en familie met taarten koekjes en alles daartussenin.

Wij selecteerden 4 recepten om je vingers bij af te likken uit het Boek Modern Baking van Donna Hay.
Modern Baking biedt de thuisbakker alles: van gezond bakken tot de echte bakklassiekers. Zoet, hartig en alles daartussenin. Laagdrempelige receptuur met verschillende thema’s, zoals karamel, koffie en toffee, fruit, zuivel, specerijen en chocola. Donna Hay start ieder hoofdstuk met een aantal basisrecepten. De daarop volgende ‘quick fix’-recepten zijn snel en eenvoudig, en de ‘fresh & light’-recepten zijn gezonder van aard.

Donna Hay is een begrip en een internationaal fenomeen op culinair gebied. Ze ontwikkelde een eigen stijl met simpele, slimme, seizoensgebonden recepten die prachtig worden gefotografeerd. Er zijn van haar 26 boeken wereldwijd meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht, haar boeken zijn vertaald in 10 verschillende talen en haar tv-kookshows zijn in meer dan 14 verschillende landen te zien. Ze heeft dé nummer één iPad-app in Australië, is krantencolumnist, ontwerper van een lijn met keukenspullen en voedselproducten, en eigenaar van haar eigen webwinkel.

Prachtig en gevarieerd bakboek van topchef Donna Hay is vanaf 8 november verkrijgbaar.

 

Smaakvol - Donna Hay - Modern baking


Smaakvol - Donna Hay - chocolade s'more merinquetaart

VOOR 6–8 PERSONEN

• 250 g kant-en-klare moutkoekjes (plain sweet malt biscuits, te koop in webwinkels; eventueel vervangen door andere biscuitjes) • 125 g ongezouten boter, gesmolten • 600 g pure chocolade, in stukjes• 375 ml single cream • marshmallow-meringuetopping • 440 g fijne kristalsuiker • 1⁄2 theelepel wijnsteen • 125 ml water • 150 ml eiwit (ongeveer 4 eieren), op kamertemperatuur

 

Maal de koekjes fijn in een foodprocessor. Voeg de boter toe en draai tot alles is gemengd. Druk het koekjesmengsel met de bolle kant van een lepel op de bodem van een ronde pievorm van 18 cm (1 liter). Zet tot gebruik in de koelkast. Verwarm de chocolade en room al roerend in een middelgrote sauspan op laag vuur tot je een gesmolten, gladde massa hebt. Schenk in de vorm en zet 45 minuten in de koelkast of tot de massa is opgestijfd. Breng voor de topping 330 g suiker, de wijnsteen en het water in een kleine sauspan op hoog vuur aan de kook, draai het vuur laag en laat zonder te roeren 3–4 minuten iets inkoken tot je een

siroopachtig mengsel hebt. Klop de eiwitten in een keukenmachine op de hoogste stand tot zich zachte pieken vormen. Voeg nu steeds 1 eetlepel tegelijk van de rest van de suiker toe en klop 30 seconden voor je de volgende schep suiker toevoegt. Schraap de wanden van de kom schoon. Schenk nu geleidelijk, in een dun, gestaag straaltje en met de keukenmachine nog steeds op de hoogste stand, de suikersiroop erbij en klop nog 3–4 minuten of tot je een stevige, glanzende massa hebt. Schep de meringue op de taart. Verhit even met  een kleine keukenbrander of zet de taart 30 seconden onder de grill, zodat de meringue bovenop karamelliseert. Snijd in punten en dien op. Meringues maken is een kunst op zich. Weeg de eiwitten zorgvuldig af, want denk eraan: niet alle eieren zijn even groot.

 


Tip: Deze taart is het lekkerst als hij vers is.




Smaakvol - Donna Hay - Granola

15 STUKS + Dit recept is voor 15 grote cookies.

 

Smaakvol - Donna Hay - Modern baking

 

Verwarm de oven voor op 160 °C. Breng de rozijnen, bourbon en ahornsiroop in een kleine sauspan op hoog vuur zachtjes aan de kook. Laat 12 minuten borrelen of tot je een dikke, glanzende massa hebt. Laat iets afkoelen. Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier. Klop de boter en beide suikers in de mengkom van een keukenmachine 6–8 minuten op de middelste stand of tot je een zanderige textuur hebt. Voeg het ei, de extra dooier en de vanille toe en klop 2 minuten op de hoogste stand of tot je een bleke, romige massa hebt. Meng het bakpoeder, natriumbicarbonaat en water in een kleine kom. Voeg het bakpoedermengsel, de bloem en het zout toe aan het botermengsel en klop

op de laagste stand tot je een samenhangend deeg hebt. Voeg de granola en het rozijnenmengsel toe en klop tot alles net is gemengd. Verwerk het deeg in 2 porties. Rol balletjes van 4 eetlepels deeg en leg met voldoende tussenruimte op de bakplaten+. Strooi er extra granola over en zet 20 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn en stevig aanvoelen. Laat 10 minuten afkoelen op de plaat, leg op taartroosters en laat verder afkoelen. Doe hetzelfde met de rest van het deeg. Voor een gewoon formaat rol je 2 keer een portie balletjes van elk 2 eetlepels deeg en leg je ze met voldoende tussenruimte op de bakplaten. Zet 14–16 minuten in de oven.


Smaakvol - Donna Hay - taart blauwe bessen

VOOR 6–8 PERSONEN

40 g amandelmeel • 375 g blauwe bessen • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil • 75 g fijne kristalsuiker  • 2 theelepels maïzena  • 1 theelepel tijmblaadjes, plus extra takjes voor erbij  • 20 g ongezouten boter, in blokjes  • 1 ei, losgeklopt  • 2 eetlepels rietsuiker of demerarasuiker • deeg  • 225 g bloem  • 55 g fijne kristalsuiker  • 1 theelepel fijngeraspte citroenschil  • 100 g koude ongezouten boter, in blokjes  • 2 theelepels appelciderazijn  • 60 ml ijswater  • 1 theelepel vanille-extract

Meng voor het deeg de bloem, suiker en citroenrasp in een grote kom. Wrijf de boter met je vingertoppen in het bloemmengsel tot je een fijnkruimige massa hebt. Voeg de azijn, het water en de vanille toe en meng met een botermes tot een grof deeg. Kneed voorzichtig tot een samenhangend deeg. Vorm er een platte schijf van en verpak in plasticfolie. Leg 30 minuten in de koelkast of tot het deeg stevig is. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een 4 mm dikke schijf van 35 cm. Leg op een grote bakplaat en verwijder het bovenste vel bakpapier. Verdeel het amandelmeel over

de plak, maar laat rondom een rand van 5 cm vrij. Schep de blauwe bessen, citroenrasp, kristalsuiker, maïzena en tijm goed om in een middelgrote kom. Verdeel het bessenmengsel en de boter over het amandelmeel. Vouw de randen van het deeg om en druk voorzichtig aan, zodat de vulling ingesloten zit. Bestrijk de randen met ei en strooi er de rietsuiker over. Zet 10 minuten in de koelkast. Bak de taart 10 minuten. Verlaag de oventemperatuur tot 180 °C en bak nog 40 minuten of tot het deeg goudbruin is en het fruit borrelt. Laat 10 minuten afkoelen op de bakplaat. Bestrooi met de extra tijm en dien op.


Smaakvol - Donna Hay - Plaatgebak frambozen

VOOR 8–10 PERSONEN

Smaakvol - Donna Hay - Modern baking

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed 2 ondiepe bakvormen van 15 x 20 cm met bakpapier+. Doe het meel, de basterdsuiker, kristalsuiker, koekkruiden en de gemalen en verse gember in een grote kom. Voeg de eieren, vanille, karnemelk en olie toe en roer voorzichtig met een botermes tot een net samenhangend beslag. Voeg de frambozen en chocolade toe en spatel om. Verdeel het beslag over de vormen en zet 30 minuten in de oven of tot het gebak gaar is (test met een prikker). Laat 10 minuten afkoelen in de vormen. Bestuif met poedersuiker, snijd in stukken en dien op.


+ Je kunt van dit recept ook 1 groter baksel maken als je dat liever wilt. Neem dan gewoon een ondiepe bakvorm van 20 x 30 cm.