Overleef het feesten

Mindvol - overleef het feesten - instagram

Een afspraak met vriendinnen maken in december? Alsof je daar nog tijd voor hebt, naast alle verplichte gezelligheden rond Kerst en Oud & Nieuw… Duur, druk & stressvol – december lijkt vooral een kwestie van het hoofd boven water houden. En dat terwijl het toch de bedoeling was dat het gezéllig werd? Met de slimme tips van Hester Zitvast overleef je de feestmaand! 

De druk is enorm in december; met een beetje lafjes de feestdagen vieren kom je niet weg. Het moet groots en meeslepend, met en bij ál je vriendinnen en je hoort de complete familie in het moordende schema in te passen. Je moet eten, lachen en drinken en je moet er prachtig uitzien. Je moet meedoen, écht meedoen. Dat achter de mooiste plaatjes met hashtags als #blessed, #family, #friends en #qualitytime talloze onderhuidse irritaties, bijna-echtscheidingen en een enorme hoeveelheid stress schuilgaan, weten we allemaal. Maar tussen weten en er iets mee doen, zit een wereld van verschil. Niets is zo frustrerend als in december wat inspiratie opdoen op Instagram, je weet wel; daar waar vrouwen wakker worden met een gelukzalige glimlach, waar  make-up en haar blijkbaar ergens in de nacht perfect zijn bijgewerkt en waar   ontbijt (met aardbeien en verse croissants ) op een gladgestreken hagelwit dekbed worden genuttigd. Althans, genuttigd… Ze kijken er naar, Instagramvrouwen éten namelijk niet. We lachen er om, want we zijn niet gek natuurlijk. Zo’n vrouw wordt helemaal niet zo wakker, die is met de hele setting op orde krijgen minstens een halve dag bezig – het zal je baan zijn. Toch flitst het wel door je hoofd als je in de ochtend in de spiegel kijkt, drie slaapvouwen in je wang ziet en een restant mascara uit je ooghoek wegveegt.

Zo werkt het dus ook met feestdagen. Feestdagen zijn niet perfect en gladgestreken. Je hebt er al jarenlang ervaring mee en weet het ook van vroeger, toen niet jij, maar je moeder in charge of de organisatie was: dat een kerstdiner zelden zonder slag of stoot in elkaar gedraaid wordt. Er is minstens één gerecht niet gaar. Er gaat minimaal één glas rode wijn over het witte damasten tafelkleed. En aan de voorkant heb je al een keer of zes geroepen: Ik doe dit niet meer!

December geeft stress, that’s a fact. Onderneemster Lieke (38) is twee jaar terug vlak voor kerst zelfs extreem hyperventilerend in het ziekenhuis beland. “Ik ging maar door, had al dagen amper geslapen en was naast mijn werk volop bezig met de voorbereiding van een kerstdiner voor dertig personen. Al onze vrienden had ik uitgenodigd. Nu denk ik: What was I thinking? Maar destijds leek het mij wel een gezellig plan.”

Mindvol - overleef het feesten - instagram

Uit onderzoek is gebleken dat twee miljoen Nederlanders decemberstress hebben en wel op zo’n wijze dat ze er door geveld raken. Niet niks dus. Ze worden ziek, krijgen een nervous breakdown of moeten zich noodgedwongen een paar dagen onder een dik dekbed schuilhouden met een bosje rustgevende lavendel om weer een beetje bij te komen.

Even wat herkenbaarheden op een rijtje. In de top vijf van stressfactoren in december zien we op vijf ‘Het moet gezellig zijn’. Dat verplichte, daar gaat het natuurlijk mis. Gezelligheid kun je namelijk nooit afdwingen. Je kunt gezelligheid wel een beetje op weg helpen (in een wit betegelde en met TL-buizen verlichte hal zal niet snel tot in de late uurtjes worden doorgedanst), maar sfeer moet uiteindelijk toch van de mensen zelf komen. En al heb jij nóg zo je best gedaan, je broer kan natuurlijk altijd nog met z’n pesthumeur de sfeer verzieken. Of je schoonvader wordt dronken. Of je vrienden gaan een politieke discussie aan, met alle gevolgen van dien.
Op vier staat: ‘Teveel verplichte bezoekjes’. Ook nu weer het jeukwoord ‘verplicht’. Misschien ben je wel het liefst bij je beste vrienden, maar je moet ook naar je ouders. En naar je schoonouders bovendien. En overal moet je dus gezellig zijn, terwijl je al op je tandvlees loopt.
Op drie: ‘Te drukke winkels bezoeken’. Nou valt er veel te ondervangen met online shoppen, maar je ontkomt er amper aan de lokale middenstand in te duiken. Ellenlange rijen voor de inpakbalie bij de parfumerie. En overal die mensen… Daar wordt niemand rustig van.
Op twee zien we ‘Iedereen tevreden willen stellen’. Het eeuwige pleasen, waar vooral vrouwen genetisch blijkbaar een handje van hebben. Niemand mag tekort komen. De aandacht en cadeaus volledig gelijk verdelen; ga er maar aan staan.

Mindvol - overleef het feesten - instagram

Op één in het rijtje met stressfactoren staat geldzorgen, want december is niet alleen druk, maar ook hartstikke duur, punt. Het zijn niet alleen de cadeaus die aantikken. Ook het eten, de nieuwe kleren en alle kleine bijzaken maken het tot een maand waarin je  het vel over de neus wordt getrokken. Niet iedere uitgave is mogelijk, daar weet Merel (26) alles van: “Ik ben single, net begonnen met werken en ik heb een torenhoge huur voor mijn Amsterdamse tweekamerwoning. Ik red het iedere maand net, maar er moet geen kink in de kabel komen. In december wordt verwacht dat je overal aan meedoet, dat je voor iedereen een cadeautje meeneemt. Ik zou niet weten waar ik dat van moet betalen! Geld voor een nieuwe kerstoutfit heb ik echt niet. Ik leen wel iets van mijn zus.”

We slapen in december slechter, ontspannen minder, grijpen makkelijker naar slecht voedsel en  schenken onszelf nog maar een extra wijntje in om wat te kalmeren. Intussen piekeren we ons suf over hoe we het allemaal moeten bolwerken. Is hier nou niets tegen te doen? Kun je het nou volgend jaar niet eens ánders aanpakken?

Jazeker kan dat! Blijf allereerst weg van social media of minder ermee. We hebben allemaal het schrikbeeld van een tot in de puntjes verzorgde Sylvie Meis nog op ons netvlies staan, die op hakken in een prachtig jurkje de kerstboom op staat te tuigen. Als zij het kan, waarom wij dan niet? Sylvie heeft ons met die foto een druk opgelegd die niet te doen is. Die boom, dat jurkje, die glimlach, die setting: dat willen we allemaal. Niet naar kijken. Niet vergelijken. Instagram is onhaalbaar. En onbetaalbaar. Hou het dicht bij jezelf. Het hoeft niet perfect. Denk aan je gezondheid; is dat prachtige plaatje je echt al die stress waard? Nee toch?

Mindvol - overleef het feesten - instagram

Je maakt het – en dat weet je ook wel – zo gek en hysterisch als je zelf wilt. Niemand heeft je ooit verplicht in een compleet nieuwe designersoutfit ten tonele te verschijnen bijvoorbeeld. Althans, niemand buiten jijzelf dan. Keep it simple! Zowel in looks als in food. Denk aan de niet-gare reerug van je moeder, destijds. Leer van het verleden. Maak gewoon iets wat je al duizend keer gemaakt hebt, wat never nooit mislukt. Gooi er voor de chique een takje peterselie op en presenteer het met een overdosis flair.

Een relaxte decembermaand vraagt om een strakke planning. En een van de belangrijkste onderdelen van die strakke planning is het woordje ‘nee’. ‘Nee, ik kan vanavond niet naar je pre-Christmasborrel komen, ik heb namelijk nog een Netflixserie liggen die ik snoeihard ga binge-watchen’, is een goed voorbeeld van hoe het woordje ‘nee’ praktisch toepasbaar is. Je hoeft niet overal aan mee te doen.

Dan nog een laatste punt waar wij vrouwen aan kunnen werken: schuldgevoel. We moeten daar echt mee ophouden. We voelen ons werkelijk overal schuldig over, vooral als we niet iedereen tevreden kunnen stellen. We  kunnen geen hap gevulde speculaas nemen, zonder de schuldbewuste toevoeging: ‘In januari sport ik het er weer af, hoor’. Hoezo? Waarom niet gewoon voluit genieten? Neem een voorbeeld aan de meeste mannen. Die nemen gewoon nóg een stuk, zonder zich daar ook maar een seconde zorgen over te maken.

Het is meer dan duidelijk, rijkdom zit ‘m niet in dat Instagrammable opgetuigde jaloersmakende kersthuis. Je moet dat niet eens willen, tenzij je over vijf werknemers beschikt die het voor je in orde maken. Rijkdom en geluk zitten ‘m – om er maar eens een cliché in te gooien – in liefde en gezondheid. In heel hard lachen om dat glas rode wijn dat over het damasten tafelkleed gaat; kun je alvast één punt wegstrepen op de Kerstbingokaart. De meeste echte lol is allemaal gratis en kost geen enkele voorbereiding of inspanning. Laat in elk geval deze januari het woordje moeten achterwege, je moest de afgelopen maand al genoeg. Je moet niet naar de sportschool en je moet niet 10 kilo afvallen. Als je nou echt een succesgegarandeerd tip zoekt: Maak dat je wegkomt. Bedrijfsjurist Annelies (38) heeft het op die manier opgelost. “Wij gaan gewoon weg met Kerst en Oud & Nieuw. Ik kan het iedereen aanraden; ontvluchten dat gekkenhuis! Het ene jaar gaan we skiën en het andere jaar zoeken we de zon op met de kinderen. Voor mij geen gehannes met een gevulde kalkoen in de oven. Het woord decemberstress komt in mijn woordenboek al jaren niet meer voor.”

Tekst Hester Zitvast. Beeld Instagram @sylviemeis