Lizzo doet niet aan hokjes (daar past ze trouwens niet eens in)

Lizzo vol magazine

Noteer de naam Lizzo, want daar gaan we in de toekomst nog veel van horen! De Amerikaanse singer-songwriter, rapper en presentatrice zet niet alleen vocaal een flink stempel op de wereld, ze is ook een groot voorstander van body positivity. Simpelweg door… zichzelf te zijn!

 

Lizzo vol magazine

Bron The Cut Foto Pari Dukovic

Lizzo vol magazine

Het maakt helemaal niks uit hoe je eruit ziet; er heeft altijd wel íemand iets over te zeggen. Het enige dat écht telt, is hoe je er zelf over denkt. Volgens Lizzo heb je geen enkele andere keuze dan van jezelf houden. Het is een besluit dat je neemt om te overleven. Dus maakte ze haar besluit maar meteen wereldkundig met de cover van haar album Cuz I Love You: poedelnaakt poseert ze daarop voor de camera, met een blik die boekdelen spreekt.
De hiphopster leeft haar leven to the max. Onlangs gebruikte ze paddo’s in Amsterdam, om zich even later al twerkend en dwarsfluit spelend op de Dam te begeven.

 

Lizzo vol magazine

Bron The Cut Foto Pari Dukovic

 

A fat bitch
Als kind was Melissa Viviane Jefferson (31) al anders dan haar leeftijdgenoten, en behoorlijk ambitieus. Volgens haar docenten liep ze altijd nét even een stapje harder en nam ze geregeld de lessen over. Haar muzikale carrière startte ze op de dwarsfluit. Dat ze jaren later hiphop de wereld in zou brengen onder de artiestennaam Lizzo, had toen vast niemand verwacht.

Lizzo is het levende voorbeeld van body positivity. Ze pleit voor inclusiviteit in ieder mogelijk opzicht: dat je goed genoeg bent zoals je bent en overal bij hoort – ongeacht hoe je eruit ziet en wat je doet in het leven. Hokjesdenken, daar heeft ze een bloedhekel aan. Of, in haar eigen woorden: ‘Fuck boxes; I’m too big to be put in one anyway. I’m a fat bitch.’ Een vrouw heeft humor dus; altijd een pluspunt.

Lizzo vol magazine

Lizzo vol magazine

Bron VMagazine Foto NicolaFormichetti

 

De bullshit voorbij
Haar hit Good as Hellleverde haar de titel ‘body positive rapper’ op. Een lelijke term, vindt ze. ‘Mijn lichaam is op veel manieren gepolitiseerd, omdat het groot is, vrouwelijk, zwart en Amerikaans. Uiteindelijk is dat wat er gebeurt met alle zwarte lichamen: ze worden gebruikt als wapen, ze worden gehyperseksualiseerd.’ Lizzo zegt inmiddels alle bullshit voorbij te zijn. Ze hoeft voor niemand meer een statement te maken. Ze hoopt wél dat body positivity geen modegrill is, maar een integraal onderdeel van onze toekomst zal zijn.

 

Lizzo vol magazine


Tekst Hester Zitvast
Instagram @lizzobeeating