Kleine voornemens, grote dromen

vol magazine volgens mayra

Geen nieuw jaar zonder goede voornemens, toch? Dat was in elk geval altijd mijn insteek. Met bovenaan het lijstje: afvallen. Want als dát me nu eindelijk eens lukte, zou ik me een compleet ander mens gaan voelen. Ik zou gelukkig zijn. Eindelijk de kleding kunnen aantrekken die ik echt wilde dragen. Iedereen zou me leuk vinden. En… ik zou mezelf kunnen accepteren. Bijna 20 jaar lang hield ik mezelf voor dat afvallen het antwoord was op zo’n beetje alles.

Inmiddels weet ik dat het loslaten van mijn afvalobsessie het antwoord was op zo’n beetje alles. Klinkt gek? Toch is het echt zo. Het is nu acht jaar geleden dat ik mijn dieetboeken voorgoed de deur uit deed. Samen met de kleding waar ik ooit nog in hoopte te passen. Ook verbrak ik mijn dagelijkse relatie met de weegschaal. Door te stoppen met altijd onderweg zijn naar minder van mezelf, leerde ik mezelf steeds meer te waarderen. Dat gebeurde niet van de een op de andere dag, maar door stug door te zetten – eigenlijk net zoals bij een dieet – boekte ik steeds meer vooruitgang.

 

vol magazine volgens mayra

 

Niet langer met het voornemen om af te vallen aan een nieuw jaar beginnen, was óók een van de vele stapjes. Ik zette andere dingen op mijn lijstje voornemens. Méér doen wat me gelukkig maakt, bijvoorbeeld.  Zoals voldoende tijd in mijn eentje doorbrengen en vaker goede gesprekken voeren met mijn vriendinnen. In plaats van grote, probeerde ik mezelf kleinere, makkelijke haalbare doelen te stellen. Ik begon dingen te doen waarvan ik wist dat ze me energie gaven: wandelingen maken, in mijn dagboek schrijven en zorgen voor rust in huis. Maar ook een – in mijn geval enorm – project als mijn kledingkast uitmesten. En, wat ook op mijn lijstje stond, was een belangrijke voorwaarde: proberen mezelf niet compleet af te zeiken als het helemaal niets werd met die voornemens. Hoe klein ze ook waren.

 

vol magazine volgens mayra

 

Mijn kleinere voornemens zorgden er overigens niet voor dat ik kleiner ging dromen. Sterker nog, voor dit nieuwe jaar staat een van mijn grote dromen op de planning. Begin februari moet de eerste versie af zijn. Waar ik het over heb? Mijn allereerste boek. Het komt in mei uit en ik zit op dit moment middenin mijn laatste schrijfmaand. Ik kan je vertellen: het is pittig. Het combineren van het moederschap, freelance werk en ‘even’ een boek schrijven is niet niets. Sterker nog, ik kan het echt iedereen afraden om in het eerste of tweede jaar van je moederschap aan zoiets te beginnen. Uitzoeken hoe dat nou eigenlijk werkt, zo’n kind – het heeft nogal wat knopjes en soms druk ik op het verkeerde – is al een dagtaak. Mijn boek gaat dan misschien voor een groot deel over self-love en self-care, ik kom zelf momenteel chronisch tekort. Dat tekort heeft gelukkig wel alles te maken met mijn belangrijkste voornemen voor 2019. Wat dan weer alles te maken heeft met het uitkomen van mijn boek. Wat dat voornemen is? Meer vrouwen eraan herinneren dat ze er mogen zijn, wat er ook voor maat in het label van hun jurkje staat. En daar ben jij er hopelijk een van!

Blijf stralen,

Mayra Louise 


Mindvol - volgens Mayra Louise - column - biografieBiografie

Mayra Louise (1981) was een van de eerste succesvolle plus size modellen van Nederland. Ze is freelance journalist, self-love blogger en een van de frontvrouwen van de body positivity movement in Nederland. Haar eerste boek verschijnt in het voorjaar. Mayra’s motto? Happy is not a dress size.