Joy van Keep

Ze is een opvallende verschijning; de 20-jarige Joy van Keep. Na haar deelname aan The Voice in 2017, zagen we haar dit jaar in het eerste seizoen van Dance Sing. Ze won geen van beide wedstrijden, maar we gaan zeker meer van haar horen. “Ik ben er klaar voor om mezelf in het diepe te gooien!”

 

Het is 2017. Joy Keep is nog maar amper bevallen van haar zoontje James, of ze krijgt bericht van The Voice: of ze aan de talentenshow wil meedoen. “Tot de dag van vandaag weet ik niet hoe ze mij op het spoor zijn gekomen. Er stond op dat moment één filmpje van mij online, maar ik weet ook dat er in die tijd nogal wat mensen in mijn omgeving zeiden dat ik me moest opgeven. Dat deden ze al toen ik nog jonger was en de leeftijd voor The Voice Kids had. Maar ik geloofde toen nog niet zo in mezelf. Dat was onzekerheid ja, over alles; uiterlijk én innerlijk. Ik was bang dat mensen mij niet zouden accepteren. ‘Dus dan maar niet’, besloot ik – puur uit zelfbescherming.”

Maar als The Voice zelf contact zoekt, weet ze dat het tijd is de stap richting podium te zetten. “Ik was vijf toen ik begon met dansen, vanaf mijn dertiende dans ik wedstrijden. Ik wilde iets met zang en dans doen, daarom koos ik ook voor een opleiding aan de theaterschool in Tilburg. Het was en is mijn grote droom om zangeres te worden. The Voice kwam achteraf toch iets te vroeg; ik was er nog niet helemaal klaar voor. Ik heb er geen seconde spijt van gehad, ik had er alleen iets meer van willen genieten. Het was zó druk, dat ik geen tijd had om bezig te zijn met wie ik wilde zijn als persoon; wat ik wilde uitstralen.”

 

 

En dan wordt Joy opnieuw gevraagd voor een programma, dit keer Dance Sing. “Bij zo’n programma, met bijna alleen maar professionele danseressen met maatje 34, stond ik natuurlijk met 1-0 achter. Toch ging ik het aan. Uiteraard word je vergeleken. Je moet als je zwaarder bent altijd een stapje harder zetten. Ik zou iets aan mijn figuur kunnen veranderen, maar ik ben tevreden. Ik eet gezond, ik ben absoluut geen fastfood junky. Ik hou gewoon van goed eten, net als de rest van mijn familie. Eten brengt mensen samen, eten is voor mij liefde. Misschien was ik verder gekomen in Dance Sing als ik slanker was geweest, maar ik ben mezelf gebleven en wil dat overdragen op anderen. We hebben nou eenmaal allemaal een ander lichaam. Als je het wilt veranderen, moet je niet zeuren, maar het doen, vind ik. Ben je wel blij met jezelf, straal dat dan uit! Dat gaan mensen om je heen voelen. Je moet er niet uit willen zien als je beste vriendin of de plaatjes op Instagram. Dat streven naar perfectie brengt je niets. Streef naar geluk, niet naar een bepaald gewicht. En dat doe je door van jezelf te leren houden. Dat is iets wat ik James ook wil meegeven; accepteer wie je bent. Jezelf mooi vinden voelt zó goed; beter dan welk getal op de weegschaal ook.”

Joy heeft momenteel een relatie met Kevin (22). Zoontje James, nu bijna twee jaar, heeft ze uit een eerdere lange relatire. “James was niet gepland, wel gewenst, zeg ik altijd. Het was wel even schrikken toen ik over tijd was en zwanger bleek te zijn. Ik ben nooit echt een meisje geweest dat per se moeder wilde worden. Maar toen ik besefte dat ik mama zou worden, wist ik meteen dat ik dit kindje alles wilde geven wat ik in me had. Mijn vriendinnen waren meteen heel enthousiast; ze zagen zich allemaal al als tante. Mijn familie moest wel even aan het idee wennen, maar ze wisten dat ik het zou kunnen. Met James’ vader heb ik nog altijd een goed contact. We voeden onze zoon in co-ouderschap op. Ik heb een fijne en liefdevolle kring mensen om mij heen.”

 

Joy is er klaar voor om zichzelf in het diepe te gooien. “De twee programma’s waar ik aan heb meegedaan hebben mij wel wat veranderd, maar niet op een slechte manier, denk ik. Ik ben voorzichtiger geworden in het geven van mijn mening, omdat ik weet wat dat kan aanrichten. Ik lees ook wel eens vervelende comments onder mijn posts, maar die raken mij niet. Ik ben ervan overtuigd dat zulke reacties voortkomen uit een bepaald ongeluksgevoel. Daar sta ik boven. Bovendien komen er op een nare reactie vaak weer heel veel reacties van mensen die mij verdedigen. Dat vind ik heel lief. Heel soms word ik herkend, dat blijft apart. Pas ben ik nog met vier kleine meisjes op de foto gegaan in H&M; daar geniet ik echt van. Na de zomervakantie ga ik me volledig op mijn carrière storten, ik moet nu nog mijn school afmaken. Mensen gaan zeker meer van mij horen, maak je daarover geen zorgen. Ik blijf mezelf, altijd. Ik vind dat je geen goede artiest kunt zijn als je niets te zeggen hebt. En ik heb zeker een boodschap voor de wereld.”


Tekst Hester Zitvast Fotografie Hein Gijsbers Make-up & Hair Resy Ramaekers @ Joyce Walian Agency Styling Anne van Lieshout