De storm is gaan liggen

Op een stormachtige dag komt Sandra op mijn spreekuur. Sandra heeft mij telefonisch al verteld dat ze pijn heeft bij geslachtsgemeenschap.

“Ik heb een wild seksleven gehad. Niks was mij te dol. Vanaf mijn studententijd woonde ik in hartje Amsterdam en heb ik seks gehad met zowel mannen als vrouwen. Ik was, als ik het zelf mag zeggen, echt een mooie meid. Vaak was er tijdens de seks veel alcohol in het spel. Ik heb geëxperimenteerd met speeltjes, BDSM en trio’s. Ik wilde alles een keer uitproberen. Relaties duurden nooit langer dan enkele maanden. Dan raakte ik verveeld.

Met Patrick had ik nog maar vier maanden een relatie toen ik zwanger werd. Ik slikte de pil, maar kennelijk niet strikt genoeg. Omdat ik Patrick leuk vond en bijna dertig was, besloten we de zwangerschap voort te zetten. We trouwden en verhuisden naar een eengezinswoning met tuin in een nabijgelegen dorp. Onze lieve dochter Suzanne werd negen maanden later geboren. Al snel volgden onze zoons Pim en Hugo. En zo was ik opeens een getrouwde vrouw in een nieuwbouwwijk met drie kinderen.

Onze jongste is onlangs gestart op de basisschool en ik lijk seksueel weer ontwaakt te zijn. Nu ben ik mij pijnlijk bewust van mijn situatie. Ik had vroeger nooit gedacht dat ik ooit nog eens naar een seksuoloog zou gaan. Ik zal je de feiten vertellen. Ik zorg slecht voor mezelf: ik sport te weinig, snoep teveel en ben chronisch moe. De kilo’s vlogen er de laatste tien jaar aan. Patrick en ik zijn een goed team, we hebben het gezellig samen, maar er is zelden tot nooit seksuele chemie tussen ons. Ik heb de zorg voor onze drie kinderen, werk drie dagen per week en doe het huishouden. En áls we vrijen doet het pijn.

 

Mindvol - column - de storm is gaan liggen - Astrid Kremers

 

We vrijen nog maar zelden. Eigenlijk is het gereduceerd tot eens in de drie tot vier weken geslachtsgemeenschap. Er is een kort voorspel, waar ik eerlijk gezegd niet echt opgewonden van word, en daarna is er penetratie. Dat doet pijn, maar uit schuldgevoel sta ik het toe. Die arme man heeft toch ook zijn behoeftes. Hij dacht destijds een seksbom aan de haak te hebben geslagen, maar daar was al snel weinig meer van over. Ik ben ook al die jaren te moe geweest voor ingewikkelde seksuele variaties.

Hij wilde dat wel, ik niet. Een orgasme kreeg ik zelden meer, hij bijna altijd.

 

Maar onlangs gebeurde er voor mij iets groots. Hoewel het eigenlijk niks voorstelt, zeker niet met mijn verleden in je achterhoofd. Hahaha. Ik stond ik op het schoolplein om mijn kids naar school te brengen. De schooldirecteur kwam de school uit, liep mijn richting op, keek me aan, kneep even in m’n schouder, gaf me een knipoog én een grote glimlach en ik… IK WERD GEK.

Mindvol - column - de storm is gaan liggen - Astrid Kremers

Op dat moment voelde ik dat ik ‘het’ nog had. Ik voelde weer ouderwetse kriebels in mijn onderbuik en de fantasieën raasden door mijn hoofd. Bij thuiskomst ben ik in plaats van strijken lekker gaan masturberen. Ook dat had ik jarenlang verwaarloosd. Het was heerlijk. Het voelde weer zo vitaal.

Dat was het moment dat ik heb besloten dat ik hulp wil van een seksuoloog. Ik ben gaan googelen en vond uw praktijk. Hier ben ik dan. Ik hoef echt geen relatie met die schooldirecteur. Maar ik wil wél een plezierig en bevredigend seksleven voor mij en mijn man, zonder pijn. Kunt u mij helpen?”

 


Astrid: Pijn bij geslachtsgemeenschap is het meest voorkomende seksuele probleem in mijn praktijk en heel goed te verhelpen. Vaak is er sprake van te weinig opwinding en ontspanning, (angst voor) pijn, verhoogde activiteit van bekkenbodemspieren en een geïrriteerde huid die heel gevoelig is voor aanraking. Door hier aandacht voor te hebben en op zoek te gaan naar adequate seksuele prikkels en omstandigheden kan het probleem gelukkig verholpen worden. Met als resultaat seksueel plezier voor beiden.

Deze casus is niet op individuele patiënten gebaseerd. Het is een casus op basis van de jarenlange ervaring van Astrid Kremers met soortgelijke cliënten in haar seksuologiepraktijk www.sexuoloog.nl.


Mindvol - column - de storm is gaan liggen - Astrid Kremers

Astrid Kremers is geregistreerd Seksuoloog NVVS en eigenaar van Seksuologie Praktijk Astrid Kremers (www.sexuoloog.nl). Ze is auteur van het boek ‘Aandacht voor seks’, ze geeft onderwijs en is actief in de media.

Patiënten kunnen alleen of samen met hun partner bij haar terecht. Ze werkt oplossingsgericht naar een persoonlijk afgestemde vorm van seksualiteit die voor haar cliënt plezierig is. Ze maakt hierbij gebruik van de cognitieve gedragstherapie en EMDR en werkt indien wenselijk samen met medisch specialisten.