De Oosterse bazaar op je bord

recepten oosterse bazaar vol magazine

De lucht is er gevuld met ongebruikelijke geuren en op elke hoek worden je zintuigen gestreeld: iedereen die op een bazaar komt, wordt verleid door de kleurrijke kraampjes vol lekkernijen.

Bazaar’ is het oude Perzische woord voor ‘markt’, de traditionele oosterse markten uit vervlogen tijden, die je ook in vele andere Midden-Oosterse culturen tegenkomt: rumoerige, bedrijvige plekken waar je urenlang kunt rondneuzen.

Uit het kookboek Bazaar selecteerden wij 4 recepten met een uitdagend doel: zo veel mogelijk smaak op je bord met slechts een paar ingrediënten!

Mis je een ingrediënt mist of vind je iets niet lekker? Laat het dan gewoon weg. Eten moet een genot zijn en het leven is te kort om je druk te maken over pietluttigheden! Dus ga met deze recepten de keuken in en geniet!

 

recepten oosterse bazaar vol magazine

VOOR 6 TOT 8 PERSONEN

 1 teentje knoflook, fijngesneden • 250 ml dikke yoghurt • 2 el zonnebloemolie • 1 ui, gesnipperd • 450-650 g groene asperges, schoongemaakt 5 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt • 1,5 l groentebouillon • 1 bosje waterkers, harde stelen verwijderd • 1 handje apart voor de garnering • 2 el koudgeperste olijfolie • zout • zwarte peper, versgemalen • ½ bosje munt, blaadjes grofgescheurd • 1 tl zwart sesamzaad of nigellazaad, geroosterd • 1 el citroensap cayennepeper

Voor het geroosterde specerijenmengsel
1 tl komijnzaad • 1 tl korianderzaad • 1 el geel mosterdzaad • ½ tl chilivlokken • 1 tl gedroogde oregano

Voor de kurkuma-komijnhummus
2 blikken kikkererwten à 400 g • 12-15 g verse kurkuma (o.a. toko), geschild en fijngeraspt • 1 dik teentje knoflook, fijngehakt • 2 tl komijnzaad, geroosterd en fijngestampt in een vijzel • sap en fijngeraspte schil van 1 onbespoten citroen • 4 tl tahin

 

Verhit voor het specerijenmengsel een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Doe het komijnzaad, het korianderzaad en het mosterdzaad in

de droge pan en rooster 2 minuten terwijl je de pan schudt. Schep de geroosterde zaadjes in een vijzel, roer de chilivlokken erdoor en stamp tot een grof poeder. Roer de oregano erdoor en zet apart.

Pureer voor de hummus 1 blik kikkererwten met het vocht in een foodprocessor of blender helemaal glad. Voeg flink wat zout en peper, de verse kurkuma, de knoflook, het fijngestampte komijnzaad, de geraspte citroenschil, het citroensap en de tahin toe en maal kort, tot alle ingrediënten goed met elkaar gemengd zijn.

Laat het andere blik kikkererwten uitlekken. Voeg de uitgelekte kikkererwten toe en pulseer kort om ze grof te malen. Ik houd van een grove textuur, maar pureer gerust glad als je een gladde hummus lekkerder vindt. Breng indien nodig verder op smaak met zout en peper. Schep de hummus in een serveerschaaltje en besprenkel met wat olijfolie.

Leg de groenten netjes op een serveerschaal (leg de repen komkommer met de schil naar beneden). Besprenkel met flink wat olijfolie en bestrooi royaal met zout, peper en het specerijenmengsel. Serveer direct met de hummus.

 


VOOR 4 TOT 6 PERSONEN

recepten oosterse bazaar vol magazine

Voor 12 stuks
1 grote ciabatta, in 12 sneetjes• 1 grote teen of 2 kleine teentjes knoflook, gepeld en gehalveerd • 4 grote, rijpe trostomaten, fijngehakt ½ kleine rode ui, fijngesnipperd • 2 tl sumak (o.a. Midden-Oosterse supermarkt), plus extra ter garnering 15 g koriander, blaadjes fijngehakt (houd iets apart ter garnering) • olijfolie • 4 volle el labneh of Griekse yoghurt zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

 

Gril het brood in een grillpan aan beide kanten of in een broodrooster. Wrijf elk stukje brood licht in met de knoflook.

Meng de tomaten met de ui, de sumak en de koriander in een kom. Voeg wat olijfolie toe en breng goed op smaak met zout en peper.

Verdeel het tomatenmengsel over de geroosterde sneetjes brood. Schep op elk stukje brood een theelepel labneh of yoghurt en garneer met een snufje sumak, de apart gehouden koriander en wat olijfolie. Serveer direct.


recepten oosterse bazaar vol magazine

VOOR 4 TOT 6 PERSONEN

200 g zachte geitenkaas • 2-3 el za’atarmix (zie pag. 86) • 150 g slamelange • 300 g voorgekookte rode bieten (niet in azijn), in parten • 250 g bramen (houd er 6 apart voor de dressing) • versgemalen zwarte peper

Voor de dressing
6 bramen (die je apart had gelegd) • 1 el rodewijnazijn • 2 el olijfolie • flinke snuf zout

 

Maak eerst de dressing. Prak de 6 bramen in een kleine kom of vijzel tot een puree, voeg de rodewijnazijn, de olijfolie en het zout toe en roer goed door elkaar. Zet apart.
Verdeel voor de salade de geitenkaas in 12 even grote blokjes en rol tot gladde balletjes. Bestrooi licht met de za’atarmix en rol de balletjes tussen je handen, zodat de za’atar zich goed aan de geitenkaas hecht. Leg de balletjes op een bord en zet tot gebruik in de koelkast.
Neem voor het serveren een grote, brede plank of bord en verdeel de
sla erover. Leg de rode biet en de bramen erop, bestrooi met peper en besprenkel met de dressing. Leg tot slot de geitenkaasballetjes erop en serveer direct.


recepten oosterse bazaar vol magazine

4 sinaasappels (neem bij voorkeur bloedsinaasappels als deze in het seizoen zijn) • ½ rode ui, in heel dunne halve ringen • 2 handenvol groene olijven • ontpit een paar takjes munt, blaadjes strak opgerold en in dunne reepjes gesneden • een grote handvol pijnboompitten • 2 snufjes pul biber (Turkse chilivlokken, o.a. Midden-Oosterse supermarkt) • extra vergine olijfolie, om te besprenkelen • zeezoutvlokken • versgemalen zwarte peper

 

Je hebt een scherp mes nodig om de sinaasappels te schillen. Snijd de boven- en onderkant van elke sinaasappel. Verwijder vervolgens reep voor reep van boven naar beneden de rest van de schil en het witte vlies, tot de hele sinaasappel is geschild. Snijd de sinaasappel overdwars in  4 of 5 schijfjes.

Leg de sinaasappelschijfjes op een grote schaal of plank. Bestrooi flink met zout en peper en verdeel de ui erover, gevolgd door de olijven, de verse munt en de pijnboompitten. Bestrooi met de pul biber, besprenkel met wat olijfolie en serveer direct.

 


recepten oosterse bazaar vol magazine

Prijs € 25,95

Auteur Sabrina Ghayour

Uitgeverij Good Cook 

ISBN 9789461432124