De leukste uitjes van april & mei 2019

 

Erwin Olaf
16 februari tm 12 mei Gemeente museum Den Haag

Gemeentemuseum Den Haag en Fotomuseum Den Haag brengen met een dubbeltentoonstelling een eerbetoon aan een van Nederlands beroemdste fotografen: Erwin Olaf (1959). De fotograaf, die afgelopen jaar nog veel lof oogstte met zijn portretten van de koninklijke familie, wordt dit jaar zestig. Een goed moment voor een groots overzicht. Het Fotomuseum zoomt in op Olafs liefde voor het ambacht en de transitie die hij doormaakte van analoog werkende fotojournalist naar digitale beeldmaker en verhalenverteller. Bovendien brengt hij hier zo’n twintig foto’s bijeen van fotografen die een inspiratiebron voor hem vormden. Het Gemeentemuseum toont het vrije werk van Olaf vanaf het jaar 2000 tot aan zijn nieuwste series, waaronder de serie die hij maakte in Shanghai én zijn meest recente, nog niet eerder getoonde serie Palm Springs. Hier toont Olaf zijn fotografie als installaties, in combinatie met film, geluid en sculptuur.

Voorjaarstour Kenny B
6 april 2019
Tilburg, Purmerend, Haarlem,
Amstelveen, Groningen, Nijmegen, Utrecht

Wie kent de megahit ‘Parijs’ niet. De single stond maar liefst 23 weken in de top 40 en groeide uit tot de meest succesvolle Nederlandstalige hit van het jaar. De afgelopen maanden heeft Kenny B gewerkt aan zijn nieuwe album. Tijdens de voorjaarstour laat hij naast zijn hits ook nieuwe nummers horen. Dit wordt hoe dan ook een feestje!

Kijk voor meer informatie op:
ticketmaster.nl/artist/kenny-b-tickets/958728


Ronnie Flex en Deuxperience
6 april 2019
Utrecht, Tilburg, Nijmegen en Heerlen

Nederland kan niet meer om hem heen: Ronnie Flex! Met zijn vaste band Deuxperience stond hij al op festivals als Pinkpop en Lowlands. Afgelopen jaar bevestigde Ronnie Flex zijn veelzijdigheid door de verrassende samenwerking met BLØF. Met de band Deuxperience weet hij ook hoge ogen te gooien. Samen hebben ze een gouden formule te pakken waarin hiphol, dance hall en pop samenkomen.

Kijk voor meer informatie op: www.ticketmaster.nl/artist/ronnie-flex-tickets/953139Toneelvoorstelling Turks Fruit
Naar de roman van Jan Wolkers
Diverse data in april en mei
Door het hele land

‘Turks Fruit’ vertelt van de heftige liefde tussen een beeldhouwer en een liftster. Hun ongekend passionele relatie krijgt een dramatische wending als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. Het toneelverhaal van Sophie Kassies is een ongekuiste, sensuele én ontroerende ode aan dit ultieme liefdesverhaal.

Kijk voor meer informatie op:
1erang.nl/producties/turks-fruit

Het Nationale Ballet ‘Het Zwanenmeer’
2, 4, 5 april, 11 mei, 12 mei, 14 mei, 15 mei, 17 mei, 18 mei, 19 mei, 22 mei, 23 mei, 25 mei, 26 mei en 29 mei 2019 Amsterdam

‘Het Zwanenmeer’ wordt vaak het ‘ballet der balletten’ genoemd, waarbij de versie van Rudi van Dantzig uitblinkt in emotionele zeggingskracht. Net als Tsjaikovski’s beroemde gelijknamige balletmuziek wordt nog steeds een gevoelige snaar bij nieuwe generaties toeschouwers geraakt.

Kijk voor meer informatie op:
www.operaballet.nl


Peter Pannekoek – ‘Later was alles beter’
3 april, 4 april, 5 april, 6 april, 10 april, 12 april, 17 april, 18 april en 19 april, 1 mei, 3 mei, 9 mei, 10 mei, 11 mei, 15 mei,16 mei, 22 mei, 23 mei, 24 mei ,25 mei 2019
Door het hele land

Peter Pannekoek, je kent hem van The Roast of Gordon en Giel Beelen, Dit was Het Nieuws en De Wereld Draait Door. De jonge comedian is op z’n best als hij de hilariteit met een rafelrand kan serveren. In Later was alles beter gaat het over de ‘tussentijd’. Een tijd zoals nu, waarin het oude aan het sterven is, terwijl het nieuwe nog niet is geboren. Een tijd die onzeker maakt. Tussentijden zijn van alle eeuwen en het waren tijden van revolutie en revolutie maakt slachtoffers. De vraag van deze nieuwe show is: wie zijn in deze tijd die slachtoffers? 

Kijk voor meer informatie op:
peterpannekoek.nl


Nienke Plas – ‘Van de hak op de tak’
2 april, 4 april, 15 april, 17 april, 20 april, 21 april, 23 april,
25 april, 28 april en 30 april, 4 mei 2019
Door het hele land

Nienke wist met haar YouTube-kanaal een groot aantal fans aan zich te binden en was met haar ultieme winnaarsmentaliteit één van de favorieten van Expeditie Robinson 2018. Ze is een werveldwind aan persoonlijkheid en met haar voorstelling debuteert zij in het theater. Van de hak op de tak’ is voor mensen die durven in te halen in een bocht, in de buitenste baan. Riemen vast want het wordt plankgas!

Kijk voor meer informatie op:
nienkeplas.com


Here Comes The Summer
3, 4, 5 mei 2019
Vlieland

Het beste begin van de zomer op het mooiste waddeneiland, Here Comes The Summer. Op en om Kampeerterrein Stortemelk een driedaags samenzijn à la Into The Great Wide Open. Kleiner, maar net zo groots. Het festival is geschikt voor alle leeftijden én valt in de meivakantie waardoor ook de allerkleinsten mee kunnen genieten van dit perfecte ‘get away festival’.

Kijk voor meer informatie en de complete line-up op: intothegreatwideopen.nl/voorpagina/herecomesthesummer

Op 5 mei staat de binnenstad van Leeuwarden in het teken van het Bevrijdingsfestival. We vieren de vrijheid met fantastische artiesten op zeven verschillende podia, bijzondere projecten op het Plein van de Vrijheid en leuke activiteiten voor de kleinsten op het Kinderfestival. Leeuwarden toont zich solidair met de mensen die niet in vrijheid leven, en bezinnen zich op het belang van het delen en in stand houden van vrijheid.

Kijk voor meer informatie en de complete line-up op: bevrijdingsfestivalfryslan.nl/programma


‘Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature’

Een niet te missen visueel spektakel. Nooit eerder werden de raakvlakken tussen David Hockney en Vincent van Gogh zo groots en kleurrijk in beeld gebracht.
De wereldberoemde kunst van David Hockney (1937) is kleurrijk en kolossaal. Hockney haalt veel inspiratie uit de natuur, hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney. Ontdek alle parallellen tussen de twee grote kunstenaars in de tentoonstelling Hockney – Van Gogh: The Joy of Nature.

 1 maart t/m 26 mei 2019 Van Gogh Museum Amsterdam


Scapino Ballet Rotterdam en Wëreld Bänd ‘All hands on deck’
1 mei, 3 mei, 4 mei, 8 mei, 9 mei, 10 mei, 11 mei, 14 mei, 15 mei, 17 mei, 18 mei, 23 mei, 24 mei, 25 mei, 28 mei en 29 mei 2019
Schiedam, Rotterdam, Amsterdam, Drachten en Enschede

Scapino Ballet en Wëreld Bänd halen het beste in elkaar naar boven in een voorstelling vol wonderlijke combinaties van dans, humor, slapstick, muziek en theater. Samen met de dansers van Scapino monsteren zij in ‘All hands on deck’ aan voor een turbulente scheepsreis. Een voorstelling over verlangen, geluk, afscheid, liefde, ontberingen en heimwee.

Kijk voor meer informatie op:
scapinoballet.nl

Single Camping is een gloednieuwe, zoetzure muzikale komedie over vijf kersverse singles op een camping met een uniek ‘Happy Singles-concept’. Een komedie voor iedereen die single is of dat ooit was, het heel graag zou willen zijn of juist nooit hoopt te worden. En voor iedereen die dolgraag kampeert of dat juist haat. Pijnlijk herkenbaar, een tikkeltje absurd, uitvergroot en vooral hilarisch!

Kijk voor meer informatie op:
bostheaterproducties.nl


Tekst Joke-Jiers Botma