Mayra Louise is hoopvol

Mindvol - volgens Mayra Louise - column


Ik was 19 toen ik bij een modellenbureau binnenstapte. Even een snel rekensommetje, dat is nu bijna 18 jaar geleden. In modellenland ben ik inmiddels een dinosaurus als het op mijn leeftijd aankomt, maar wel een trotse dino. Want wat is er veel positief veranderd! 

In mijn beginjaren als model werd ik in de meest afschuwelijke outfits gehesen. Grote gewaden waarin werkelijk niets van mijn vormen overbleef. Want, zo leek men te denken, plus size vrouwen dragen graag verhullende kleding en houden van jeans met bloemdecoraties op de kontzakken. En lange tijd was dit stiekem ook zo. Ik wilde als jonge vrouw heel andere kleding aan, maar de items waar ik enthousiast over was tijdens de shoots bleven doorgaans wachtend op een driedubbele salesticker in de winkels hangen. Ik herinner me een denim minirok tijdens een shoot met een bekend Nederlands modemerk. Geweldig vond ik hem. Nou, ik was zo’n beetje de enige. Het vonnis: te kort. En dus ging het merk dan toch maar weer terug naar de oude, vertrouwde knielange rok die wel goed werd verkocht. 

 

Mindvol - volgens Mayra Louise - column - quote

 

Fast forward naar nu en die minirok mag er wel zijn. Sterker nog: steeds meer plus size vrouwen trekken hem aan. Er zijn tientallen kledingmerken en collecties voor grotere maten bijgekomen. Neem ASOS Curve, River Island Plus, Forever21 plus en de recent geüpdate collectie van H&M plus. Maar ook Elvi, Anna Scholz, New Look, Premme, Zizzi en Junarose. 

Merken die zich eerder op een wat oudere doelgroep richtten komen ook steeds vaker met collecties voor jongere vrouwen. Een goed voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen Marina Rinaldi en Ashley Graham. Haar twee denimcollecties zijn supersexy en echt gemaakt voor vrouwenlijven met rondingen. Echt, als mijn bankrekening het toeliet, had ik alles gekocht (in realiteit wachtte ik op de sale en kocht ik slechts één rokje). Maar wat ik hiermee wil zeggen: in vergelijking met mijn beginjaren als model – en als plus size vrouw – zijn het echt andere tijden. Tegenwoordig kan ik veel meer zelf bepalen wat ik aantrek. Natuurlijk is er nog genoeg wat beter kan, maar we gaan de goede kant op. En dat zie ik ook terug in de representatie van vrouwen met vormen in de media. Plus size modellen zijn steeds vaker terug te vinden in magazines en campagnes. Ashley Graham is wereldberoemd, maar ook de Nederlandse Danielle van Grondelle is in Nederland een bekend gezicht geworden. (Go Daantje! Go Daantje!)

 

Mindvol - volgens Mayra Louise - column - quote

 

Een ander groot verschil met 18 jaar geleden is de komst van social media. Ik zal eerlijk toegeven dat ik er een stormachtige relatie mee heb, maar zelf kunnen bepalen wat ik in mijn feed zie, is voor mij echt een lifechanger geweest. In mijn endless scroll zie ik de diversiteit die ik als jonge meid zo erg heb gemist. Ik voel me ineens omgeven door rolmodellen. Zwarte vrouwen, witte vrouwen, gemixte vrouwen, transgender vrouwen, vrouwen die een arm of been missen, vrouwen die door borstkanker hun tepels of volledige borsten zijn kwijtgeraakt, dikke lijven, dunne lijven, en ga zo maar door. En ondanks dat het freaking langzaam gaat, heb ik er vertrouwen in dat mijn dochtertje Isameya opgroeit in een wereld waarin wij als vrouwen zelf bepalen wat het zogenaamde schoonheidsideaal dan is. We laten ons steeds minder vertellen in welk keurslijf we moeten passen, welke kleding we horen te dragen en hoe slank we moeten zijn. En het allerbelangrijkste: we beseffen steeds meer dat we goed genoeg zijn, welke maat er ook op het label in onze jurkjes staat. Dit alles stemt mij hoopvol. Kom dus maar op met die toekomst vol diversiteit. 

Blijf stralen,

Mayra Louise 

 

P.S. Hoe leuk is het dat VOL Magazine terug is?  Ik word er een beetje sentimenteel van. Jaren geleden heb ik namelijk mijn afstudeerstage bij dit tijdschrift gedaan. En ik stond ook nog eens op de allereerste cover. Ik ben supertrots dat ik er nu weer onderdeel van mag zijn met mijn eigen column. Proost op een powervol magazine!

 


Mindvol - volgens Mayra Louise - column - biografieBiografie

Mayra Louise (1981) was een van de eerste succesvolle plus size modellen van Nederland. Ze is freelance journalist, self-love blogger en een van de frontvrouwen van de body positivity movement in Nederland. Haar eerste boek verschijnt in het voorjaar. Mayra’s motto? Happy is not a dress size.