Annick heeft 2 mannen

 

Annick (26, directiesecretaresse*) heeft een relatie met twee mannen, ze is polyamoreus. “Ik heb altijd al geweten dat een monogame relatie niets voor mij zou zijn. Ik kan van meerdere mensen tegelijk houden. Daar weten Sjors en Mike alles van.”

“Ik ben er van overtuigd dat monogamie iets is wat wij mensen onszelf hebben opgelegd. Het zit helemaal niet in onze natuur om ons leven maar met één iemand te delen. Kijk maar eens naar de cijfers over vreemdgaan. Zoveel mannen en vrouwen bedriegen hun partners met een ander. Dat komt voor een deel uit lust voort, maar ook voor een groot deel omdat we in staat zijn tegelijk verliefd te worden op meerdere mensen.
Ik denk dat ik zo rond mijn 16evoor het eerst doorhad dat het kon; smoorverliefd zijn en tóch oog voor een ander hebben. Daar heb ik toen niets mee gedaan. Ik heb het voor mezelf gehouden. Ik was nog jong en onervaren. Ik moest mijn eigen seksualiteit nog ontdekken en dan is dit wel een heet groot ‘ding’ erbij. Bovendien, wat weet je nou als je pas 16 bent? Enkele jaren later las ik iets over polygamie. En ik zag er een documentaire over op tv. Toen viel het kwartje voor mij echt. Het is altijd heel fijn als je ergens herkenning in vindt. Je wil niet de enige zijn die ‘anders’ is. De relatie die ik had rond mijn 20stewas heel intens. We waren stapelverliefd op elkaar en konden niet van elkaar afblijven. Mijn vriend was bezitterig en jaloers aangelegd. Dat deed bij mij de alarmbellen wel afgaan. Met deze man zou ik geen gevoelens voor een ander mogen hebben. Hoe gek ik ook op hem was, ik heb hem toen laten gaan. De ware reden heb ik hem niet gegeven. Dat durfde ik niet. Hij maakte onderdeel uit van mijn grote vriendenkring en ik was er nog niet aan toe dat iedereen er een oordeel over gaf. Twee jaar later lagen die kaarten totaal anders.”

 

Diepste verlangens
“Ik ontmoette mijn huidige vriend Sjors op de universiteit. Je hoort wel eens over liefde op het eerste gezicht; nou, dat was dit! Ik zag hem lopen en werd direct, als een magneet, naar hem toegetrokken. En hij ook naar mij, zo vertelde hij later. Het was alsof de wereld om ons heen ineens niet meer bestond. Ik heb iets gedaan wat totaal niet bij mij past; ik ben op hem afgestapt en heb heel open en eerlijk gezegd dat hij mij opviel en dat ik graag een keer met hem koffie wilde drinken. Sjors vertelde later dat hij op dat moment meteen wist dat ik de ware voor hem was. Hij vond dat zo leuk. Onze relatie was het eerste jaar geweldig. We hadden alleen maar oog voor elkaar. Mijn ideeën over polygamie waren wat naar de achtergrond verdwenen. Ik dacht er nog wel eens aan, maar met Sjors in mijn leven had ik er geen behoefte aan. Althans, dat dacht ik. Totdat ik Mike tegenkwam. Mike kwam bij mij in het appartementencomplex wonen. Hij stelde zich voor aan ons en er was meteen een klik tussen ons drieën. We hebben een grote binnentuin, waar we die zomer vaak afspraken voor een kop koffie in de avond. Negen van de tien keer eindigde dat met een paar flessen wijn, we praatten tot diep in de nacht. We werden steeds meer open naar elkaar toe en hadden het tijdens die lange avonden ook veel over de liefde. Bij deze twee mannen voelde ik me veilig genoeg om mijn diepste verlangens te delen. Dat deed ik dus ook op een avond. Ik vertelde dat ik mezelf wel zag eindigen in een relatie met meerdere mannen. Het viel even stil toen ik de woorden had uitgesproken. Sjors keek me indringend aan. Ik schrok daarvan, ik was bang dat hij boos was en moest bijna huilen. Toen hij dat zag, pakte hij me vast. ‘Schat, ik ben zo overtuigd van onze liefde voor elkaar, ik durf jou te delen.’ Dat raakte me enorm. Ook Mike reageerde heel relaxed. Hij kon het zich ook wel voorstellen, zei hij – een polygame relatie.”

 

Ontlading
“De vriendschap tussen mij en Mike werd intensiever. We spraken ook regelmatig af als Sjors moest werken en dan hadden we het altijd heel leuk. Heel langzaam kwam het besef bij mij dat Mike verliefd op me was. Ik merkte dat aan de manier waarop hij naar mij keek en mij steeds vaker even aanraakte. Pas toen dacht ik goed na over mijn gevoelens voor hem. Ik vond hem ook meer dan leuk. En hoewel Sjors heel relaxed op mijn ontboezeming had gereageerd, vond ik het toch lastig hem dít mee te delen.
Ik wachtte ermee totdat we een perfect moment samen hadden. We zaten tegen elkaar aan op de bank en hadden net een film gekeken. ‘Ik moet je iets vertellen…’, begon ik. Sjors liet me niet uitpraten. ‘Ik weet het al. Je bent verliefd geworden op Mike.’ Heel even dacht ik dat dit het einde van onze relatie zou betekenen, maar het werd de start van iets nieuws. Want Sjors was ook zo gek op Mike, dat hij er geen problemen mee had om met z’n drieën verder te gaan. Sterker nog, de mannen hadden het er onderling al eens met elkaar over gehad. Ze hadden alleen afgesproken dat ik ermee moest komen. Ik heb Mike op een avond dat we samen waren verteld dat ik hem meer dan leuk vond. Mike reageerde daarop door mij te zoenen. Eindelijk. Er volgde zo’n ontlading. Onbewust had ik meer naar hem verlangd dan ik dacht. En hij naar mij. Hij vertelde over het gesprek dat hij met Sjors had gehad. ‘We wilden het initiatief aan jou laten, maar dat is best wel eens moeilijk voor me geweest. Ik ben zo verliefd op je’, zei hij. Mike wist dus waar hij aan begon en hij heeft er ook nooit een probleem van gemaakt. We zijn nu bijna drie jaar verder en hebben het geweldig met z’n drieën.”

 

Biseksueel
“Sjors en ik wonen inmiddels samen, Mike heeft nog steeds zijn eigen appartementje. Maar hij slaapt zeker vier keer in de week bij ons. We liggen dan met z’n alleen in één bed, ik in het midden. Het geeft het meest geborgen gevoel denkbaar om zo in slaap te vallen. We hebben fantastische seks. Ik zou het iedere dag wel drie keer kunnen doen, bij wijze van spreke dan, dus in dat opzicht kom ik met twee mannen heel goed aan mijn trekken. Ik slaap zo nu en dan ook wel eens een nachtje bij Mike en dan heb ik hem even voor mezelf. Maar het grootste deel van de tijd zijn we bij elkaar en hebben we ook we seks samen. En ja, ook de mannen hebben elkaar daarin gevonden. Ze hebben ontdekt dat ze biseksueel zijn, althans, in de relatie zoals we die nu hebben. Ze zouden elkaar niet snel opzoeken, maar als we het doen, is er ook zeker interactie tussen hen. Ik vind  dat enorm opwindend om te zien. Enerzijds is dat seksuele opwinding. Anderzijds vind ik het heel mooi om te zien dat de  mannen waar ik zoveel van houd het ook op dit vlak met elkaar goed kunnen vinden.

Er wordt wisselend op onze driehoeksverhouding gereageerd. De meeste mensen vinden het vooral heel interessant, maar kunnen zich er zelf niets bij voorstellen. En we zijn ongetwijfeld onderwerp van veel roddels. Onze ouders hebben er allemaal erg aan moeten wennen en nog steeds vinden ze het moeilijk. Alleen mijn moeder heeft het écht geaccepteerd. Als we met z’n drietjes op stap zijn en ik geef beide mannen aandacht, zie je mensen wel met opgetrokken wenkbrauwen kijken. Ze doen maar. Ik weet wat ik heb en hoe gelukkig mij dit maakt. Wij kennen geen jaloezie, geen onzekerheid. En mochten Sjors of Mike ooit verliefd worden op een andere vrouw, heb ik daar geen bezwaar tegen. We vinden daar dan ook wel weer een weg in.”

(*vanwege privacyredenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd)

 


Tekst Hester Zitvast