5 Lezeressen in bikini

Wie durft er vol in de schijnwerpers? Uhm… in bikini? Dat vroegen we aan vijf van onze trouwe lezeressen en kijk: ze poseren in vol en curvy ornaat tijdens een professionele bikinishoot! VOL sprak met hen over hun lijf. Over hoe ze zich voelen in badkleding en of ze zich laten beïnvloeden door het maatschappelijke beeld van het ‘perfecte’ lichaam. Schieten ze in het voorjaar ook in de stress omdat ze nog een bikini body moeten ‘regelen’ voor de zomer aanbreekt? Je leest en ziet het allemaal hier!

 

ROMY (24) is sociaal werker, body positive activist én plussize model in België. Bij onze zuiderburen staat de BP movement volgens Romy nog in de kinderschoenen, behalve dan op het internet. Daarom organiseert ze verschillende events en protesten, waaronder eentje in september toen ze met een hele groep mooie, volle vrouwen in lingerie de straat op ging in Leuven. “Mijn doel is om de boodschap dat elk lichaam meetelt tot heel Vlaanderen door te laten dringen. We lopen hier echt achter op Nederland, wat dit betreft. Het hele idee van embracing your curves is de laatste jaren over komen waaien vanuit Amerika en Groot-Brittannië en is daarna opgepikt in Nederland, maar in België was er nog geen animo voor. Ook als je kijkt naar de kledingwinkels. Ik kon hier jarenlang in geen enkele fysieke winkel terecht voor kleding. Nu wordt het mondjesmaat iets beter, maar ik moet nog altijd voornamelijk online shoppen om een goeie outfit in mijn maat te vinden.” Niet alleen het gebrek aan keuze tijdens het winkelen deed Romy pijn.

“Ik voelde me als volle vrouw in België ook totaal niet geaccepteerd. Ik merkte dat aan kleine dingen. Mensen die me op straat zonder gêne nastaren bijvoorbeeld. Of mensen die bepaalde vooroordelen gewoon hardop uitspreken. Hoe vaak ik wel niet heb gehoord dat ik ‘vast de hele dag fastfood eet en nooit sport’. Dat soort aannames doen pijn.” Ze is blij dat er langzaamaan verandering in komt, dat fatshaming überhaupt bekend is als term en dat er dus steeds vaker en meer grotere maten te koop zijn bij standaardwinkels als Zara, Mango en H&M. Maar voor het echte shoppen opent ze nog steeds het liefst de ASOS-app. “Dat is echt mijn tip voor elke volle vrouw. Ze hebben daar zoveel keuze in zoveel verschillende stijlen! En niet alleen het huismerk is leuk, maar ook de andere plussize-merken.” Nog andere modetips? “Voor iedereen die zich onzeker voelt bij het zwembad of op het strand: investeer in écht goed zittende badkleding, koop de allermooiste, ook al is ‘ie een paar tientjes duurder: hij moet perfect zitten zodat jij je ook zo voelt.”

 

 

MARIEKE (40) is getrouwd, moeder en werkt als accountmanager voor een grote zorginstelling. Vroeger deed Marieke al modellenwerk en ze is altijd al bezig geweest met haar gewicht. “Ik heb altijd overgewicht gehad, maar ik vind mezelf wél heel gezond. En dat is eigenlijk een lastig standpunt. Mensen gaan er namelijk bijna altijd vanuit dat ik heel graag slank zou willen zijn, terwijl dat bij mij helemaal niet aan de orde is. Ik wil vooral gezond zijn, op welk gewicht dan ook. Body positivity is voor mij dat ik kan zeggen: “Ik ben en voel me gezond, ook al voldoe ik niet aan de BMI-norm.’’ De afgelopen jaren is Marieke op eigen houtje flink wat kilo’s kwijtgeraakt; in twee jaar tijd ging ze van 130 naar 100 kg gegaan, het gewicht dat ze vóór haar zwangerschap had. Eerder lukte het haar nooit om af te vallen én leek haar stofwisseling anders te werken dan die van andere mensen.

“Dan gingen we een weekendje weg met vrienden en dronk en at iedereen evenveel, maar ik was de enige die 5 kilo zwaarder thuiskwam. Toen ik uiteindelijk met dit probleem naar de huisarts ging, probeerde deze me meteen een maagband aan te smeren, maar daar zat ik niet op te wachten. Twee jaar geleden ging ik naar een diëtiste die mijn darmflora onder de loep nam en toen kwamen we erachter dat ik allergisch ben voor een aantal voedingsstoffen die ik nu dan ook niet meer eet. Daarnaast ben ik flink gaan sporten, waardoor ik me nu beter voel dan ooit.” Volgens Marieke omschreef haar man de verandering in haar leven het allerbeste: “Toen je 130 kg woog was het niet je lijf waartoe ik me niet aangetrokken voelde, maar de manier waarop je ín dat lijf zat: doodongelukkig.”

 

 

JAMILLA (25) werkt bij een organisatie die elk jaar een poëziefestival organiseert en reist graag de wereld over. Waarom ze aan deze bikinishoot mee wilde doen? Als een tof presentje aan zichzelf. “Ik hoef mezelf niets te bewijzen, maar toch is het leuk om bevestigd te zien dat je goed in je vel zit. En als ik daarbij m’n verhaal kan vertellen aan anderen is dat helemaal mooi meegenomen. Natuurlijk heb ik ook nog wel m’n onzekere momenten, als ik een rondje over het strand moet lopen bijvoorbeeld. Ook ik denk dan nog wel eens: wedden dat iedereen naar me kijkt? Maar over het algemeen denk ik:  ik ben wie ik ben en het is belachelijk om daar onzeker over te zijn.” Hoe ze aan die fuck you-mentaliteit is gekomen? “Toen ik na een paar maanden in Zuid-Afrika tien kilo bleek aangekomen, dacht ik: moet ik nu wéér gaan afvallen? Ik had daar helemaal geen zin in, ik voelde me goed. Waarom zou ik?

Het verschil met ervóór was helemaal niet zo groot en toch schoot ik meteen in die kramp van onmiddellijk willen afvallen. Dat vond ik heel irritant van mezelf.” Net als bij veel andere vrouwen kwam Jamilla via Instagram steeds meer vrouwen tegen die eruit zagen zoals zij én daar trots op zijn. “Door me zo bezig te houden met body positivity, ga ik ook meer naar andere mensen kijken, die net als ik afwijken van de dunne norm. Dan denk ik: je ziet er goed uit! En daardoor klikt het ook meteen weer bij mezelf: hallo, ik zelf ook! Ik hou heel erg van die positieve werking, daar word je toch gewoon gelukkig van?” Wel vind Jamilla het belangrijk dat die body positivity zelf niet weer een last wordt: “Natuurlijk blijven er altijd dagen waarop je niet happy met je lichaam bent, dat moet ook gewoon kunnen.”

 

 

ROBIN (27) is art director en event manager. Daarnaast is ze in haar vrije tijd fervent body positive Instagrammer. Vroeger werd ze vaak gepest met haar gewicht. Nu probeert ze online zoveel mogelijk positieve vibes te verspreiden. Dat is dan ook meteen de reden waarom ze volmondig JA tegen deze bikinishoot zei. “Elke keer dat ik een bikinifoto post krijg ik zo enorm veel reacties! ‘Door jou durfde ik vorige week weer naar het zwembad, want jouw lichaam lijkt op het mijne.’ Dus ik doe het puur omdat ik heb gemerkt dat het andere mensen helpt. Net zoals het mij vroeger hielp om online vrouwen te vinden met dezelfde maat als ik die ook schijt aan de wereld hebben.” Voor Robin zit het helpen van andere vrouwen in de kleine dingen, die heel groot lijken als je onzeker bent over je lichaam.

Of ze zelf nog wel eens onzeker is? “Op een strand in het buitenland voel ik me stukken zekerder dan hier in Nederland. Vooral op het gebied van mannen en liefde kan ik nog wel een boost gebruiken. Ik krijg van mannen best vaak vervelende reacties op m’n lichaam, daar word ik nog altijd superonzeker door. En ja, ik heb ook m’n baaldagen: van die dagen waarop niks je goed lijkt te staan. Maar over het algemeen ben ik wel zelfverzekerd.” Heeft ze nog een goeie Instagram-tip om keihard geïnspireerd te raken? “Ja, ik volg @charlottekuhrt al jaren, een hele mooie pure vrouw die selflove hoog in het vaandel heeft. Dat is iemand door wie ik tien jaar geleden dacht: als zij het kan, kan ik het ook.’’

 

 

LINDA (28) is moeder van Stef (4) en ontwerper bij een textielbedrijf. Naar eigen zeggen een creatief vak waardoor ze ook altijd bezig is met mode en hoe ze eruit ziet. Onlangs deed ze al mee met een curvy modellenwedstrijd, startte ze haar Instagramkanaal op en besloot ze de liefde voor haar lichaam met de hele wereld te delen. “Ik ben eigenlijk altijd al heel blij geweest met mezelf en mijn lijf. Zelfs in de puberteit. Ik ben er achtergekomen dat niemand je eigenlijk iets kan maken als je blij bent met jezelf, hoe hard ze het ook proberen. Als je zelfverzekerd overkomt kan niemand iets van je vinden, en doen ze dat wel, dan heb ik daar alsnog schijt aan,’ zegt ze lachend. ‘Je hoort wel vaker van die toffe body positivity leuzen zoals ‘als Winnie de Pooh een croptop kan dragen, dan kan ik dat ook’, maar daadwerkelijk meedoen aan een bikinishoot is natuurlijk wat anders. Maar ik had er wel oren naar.” Linda loopt over van positiviteit. “Nou ja, ik heb natuurlijk wel een kindje gekregen dus er is wel het één en ander verslapt, maar ik ben daarnaast ook weer wat afgevallen, puur voor mijn gezondheid.” Ze vertelt hoe het overlijden van haar moeder op jonge leeftijd voor haar reden was om gezonder te gaan leven, zónder daarbij een hekel te krijgen aan hoe haar lichaam daarvoor of daarna was.

“Ik was 19 toen ze overleed. Ze was zwaar en had een hoge bloeddruk en suikerziekte. Dat zijn wel dingen waar je over na gaat denken, zeker als je zelf moeder wordt. Ik was blij met mijn volle lichaam, maar er kon echt wel iets af. Je wil tenslotte ook zo lang mogelijk moeder voor je kind kunnen zijn. En toen mijn vader twee jaar geleden ook nog eens slokdarmkanker kreeg, ging er voor mij wel een knop om. Hij werd op een streng dieet gezet en eten kreeg opeens een andere betekenis, stond niet langer voor gezelligheid. Ik heb toen besloten om solidair met hem te zijn en ook anders gaan eten.” Binnen de body positive gemeenschap wordt er niet altijd even positief gereageerd op ‘willen afvallen’, dat betekent in de ogen van sommigen tenslotte dat je niet tevreden bent met je lijf zoals het is. Voor Linda is dat niet aan de orde: “Ik ontzeg mezelf niks, ik ben meer gaan sporten en ben door mijn zwangerschap misschien nog wel meer van m’n lichaam gaan houden, omdat ik nu weet dat m’n lichaam dat óók kan.”

 


Tekst Carmen Felix Fotografie Michiel Maessen Make-up & hair Roos Verboom Locatie IJM Studio